Anyagjellemzők kisokos: milyen szempontokat kell figyelembe venni a gyártástervezés során?

Tanácstalanul bóklászik a műanyaggyártó cégek honlapján, mert gőze sincs arról, mit jelent a PR700, vagy UPX 8400 kód a választható anyagok között? Ne essen pánikba, hiszen van rá megoldás!

A magyar műanyaggyártóknál általában közösen keressük meg a tökéletes alapanyagot a készülő termékéhez. Ehhez Önnek azt kell pontosan elmondania, milyen tulajdonságokat vár a kész terméktől, illetve mire fogja azt használni. A szakmai tudást és tapasztalatot – a kódokkal együtt – pedig mi tesszük hozzá az Ön elvárásaihoz. Így a két szál összeér, és megszületik maga a termék.

5 tulajdonság, amin gondolkozzon el, mielőtt műanyaggyártást kér

Attól függően, hogy milyen jellemzőket vár el a terméktől, számtalan alapanyagból lehet előállítani.

  1. Kemény vagy rugalmas?

A műgyanták alapvetően eltérő keménységűek; megkülönböztetünk például kemény és puha gumi típusú, vagy változtatható keménységű poliuretánt. A műgyanták erőssége még tovább növelhető különböző adalékokkal: így egyes műgyanták (PR700) keménysége (Synfill G-t hozzáadva) 82D-ről 86D-ra emelkedhet. Hogy ezt el tudjuk képzelni: a gumi alapanyagoknál a számok „Shore A” keménységi skálán értendőek. A szerszámhoz használt szilikon 45A keménységű. Az autók futómű szilentjei 60-90 között változnak, a konyhai szilikon formák 30-50 között lehetnek. Mi 20-90-ig bármilyen keménységet tudunk gumiból. A kemény műgyantáknál (PR700) nem A, hanem D skálán értelmezzük a számot.

2. Hőállóság

Ugye Ön sem szeretne amiatt aggódni, hogy megolvad a terméke a nyári forróságban? Szerencsére ettől egy pillanatig sem kell tartanunk, sokszor mégis kulcskérdés, hogy hőálló legyen a műanyag. Vegyük például a PR7 szériát, ami az egyik leggyakoribb alapanyag a gyártásban! A szériának több altípusa van, különböző jellemzőkkel. Eltér például a hőállósági értékük: míg a PR740 típust „csak” 96 C°-ig használhatjuk normál terhelés mellett, addig a PR752 150 C°-ig is kibírja.

3. Kés, villa… műanyagtermék???

Sok használati tárgyról akkor derül ki a valódi strapabírása, amikor kisgyerek kezébe kerül. A műanyagtermékekről viszont már gyártás előtt is tudjuk, mit fognak kibírni. Ilyen jellemző érték például a szakítással szembeni ellenállás. Az elérhető műgyanták közül nagyon sokféle szilárdsági karaktert tudunk biztosítani, mint például nagy szakító szilárdságú, rideg anyagot vagy éppen ennek ellenkezőjét. Üvegszálas adalék arányával például a kiindulási anyag tulajdonságait a feladathoz optimálisan tudjuk beállítani.

4. Színes vagy átlátszó?

A tervezés során azt is figyelembe vesszük, hogy milyen színűre kell majd színezni a terméket. Míg a gumi típusú műanyagok inkább a sötét színeket veszik fel, számos műgyanta a szivárvány bármely árnyalatát képes visszaadni. Sőt! Egyes poliuretánok víztiszta átlátszó,  fényáteresztő – opálosak. Az alkatrészeket RAL skála szerint tudjuk színezni. Mivel az alapanyagot folyadék fázisban pigmentáljuk, a kész termék anyagában lesz színezve, így garantálva a kopásállóságot.

5. Speciális tulajdonságok

Vannak műanyagok, amelyek speciális igények kiszolgálására is alkalmasak.

Ilyen például a tűzbiztos besorolású. A korábban említett PR700 típusú műanyag például UL94 HB szabványnak megfelelően tűzbiztos. Az ebből készült műanyagtermékek beépíthetők pl. metró alagútba, vasúti járművekre. A műanyaggyártás során különféle szabványoknak megfelelő anyagokat tudunk előállítani.

Szintén különleges tulajdonságnak számít, ha egy műanyagfajtát alkalmasnak nyilvánítanak étellel való érintkezésre, vagy biokompatibilisek, azaz az emberi szervezettel érintkezve sem okoznak irritációt.

Szintén speciális tulajdonságnak számít a statikus kisülés elleni védelem, amelyet ESD adalékkal kevert műgyanta biztosít; ez kifejezetten az elektrotechnikai iparban hasznos. Mindezek mellett léteznek kifejezetten nyákok körbeöntésére szolgáló műgyanták is.

Ha egyszer kiválasztottam egy anyagot, hátradőlhetek?

Nem feltétlenül. Fontos látni, hogy a műanyaggyártás egy viszonylag fiatal iparág. (A vákuumöntés például 1987-ben jelent meg a piacon.) A technológia fejlődésének köszönhetően elképesztő ütemben képes fejlődni az ágazat; nem csak az eljárás, hanem az alapanyagok tekintetében is.

Éppen ezért szoktuk javasolni a visszatérő ügyfeleinknek, hogy időnként nézzük át újra, mire van szükségük, és erre találunk-e újabb, tökéletesebb alapanyagot.

 

Elkezdett formálódni Önben, hogy milyen termékre van szüksége? Kézzelfoghatóbbá, megfogalmazhatóbbá váltak a tulajdonságai? Már csak egyetlen dolga maradt: elérni, hogy valóban testet öltsön.

Ha kedvet kapott hozzá, ne habozzon! Kérje ajánlatunkat, és valósítsuk meg együtt álmai termékét!