Vákuumöntés és fröccsöntés – A két technológia összehasonlítása általánosságban

Ha valaha csak fontolgatta, hogy műanyagtermékét saját maga gyártassa, szinte biztos, hogy találkozott már ezzel a két eljárással. A nevükkel legalábbis biztosan.

De hogy ne csengjenek többé idegenül ezek a kifejezések, lássuk most a két technológia legfontosabb jellemzőit!

Fröccsöntés

Fröccsöntés esetén egy masszív acél szerszámot kell legyártanunk magas technológiai színvonalú, drága gépekkel (CNC megmunkáló központ, szikraforgácsoló gép), majd ebbe a szerszámba történik meg nagy nyomással az olvadt műanyag bepréselése. Egy ilyen szerszám gyártási ideje nagyságrendileg 50-60 hét, átlagos gyártási költsége 1.000.000-10.000.000 HUF. (Ez egy kisebb méretű, 500-1000 Kg-os szerszám esetén átlagosnak mondható).

Vákuumöntés

Vákuumöntés esetén szükségünk van egy ősmintára (maga a gyártani kívánt termék formaadó prototípusa), melyet legyárthatunk 3D nyomtatóval műanyagból vagy akár fémből is CNC megmunkáló gép segítségével. A szerszám az ősminta szilikonnal való körbeöntésével készül. A körbeöntött darabról a térhálósodott szilikont az osztósík mentén levágva meg is kapjuk a darab negatívját tartalmazó szilikon tömböt. Ennek gyártási ideje 1-2 nap, költsége mérettől függően nagyságrendileg 10.000-100.000 HUF.

Konklúzió

A vákuumöntéshez sokkal gyorsabban és olcsóbban elkészíthető az öntő szerszám, mely azonban jóval alacsonyabb élettartamú. Ebből adódóan a technológia kis és közepes darabszámú szériák (10-1000 db) valamint a prototípusok gyártásához ideális. Kiváló K+F támogató technológia.

Alapanyagok

Fröccsöntés esetén hőre lágyuló műanyagokat használunk, melyek nagy mennyiségben elérhetőek, fajlagos áruk 1.000-10.000 HUF/Kg körül alakul. A standard anyagok inkább az 1000 HUF/Kg árhoz vannak közel. A gépbe töltve folyamatosan egy anyaggal végzi a gyártást, így anyagcsere folyamán nehézkes és időigényes a képlékenyítő egység tisztítása. Ebből adódóan kis szériánál magasak az átállási költségek.

Vákuumöntés esetén kétkomponensű poliuretán műgyantával, azaz hőre keményedő műanyaggal dolgozunk, melyet egy vákuumkamrában keverünk össze, majd öntünk be a szerszámba. Minden keverés esetén az önteni kívánt anyagmennyiséget helyezzük a gépbe, így az alapanyagot gond nélkül tudják akár öntésenként is változtatni. A műgyanta ára 5.000-30.000 HUF/Kg körül alakul, de a standard anyagok 10.000 HUF/Kg fölött vannak.

Konklúzió

Fröccsöntéshez jóval olcsóbbak az alapanyagok, azonban csak nagy tételben szerezhetők be. Egy adott anyagról nehézkes az áltállás másikra, így csak nagyobb darabszámú – hosszabb idejű gyártás esetén éri meg vákuumöntéshez képest.

Ciklusidő

Fröccsöntés esetén a teljes folyamat 100%-ban automatizált, így alkatrész mérettől függően 3-60 mp között alakul. Az első öntés elindítása azonban rengeteg gépi paraméter pontos beállítása miatt több órát vagy napot vesz igénybe.

Vákuumöntés esetén minden lépés kézzel történik (anyag kimérés, gépindítás, szerszám mozgatás, szétszedés). Ebből adódóan a ciklusidő 10-20 perc körüli. Az első öntés elindítása azonban mindössze maximum 1 napot vesz igénybe, amennyiben az ősminta rendelkezésre áll.

A lenti táblázatban összefoglaltuk azokat a szempontokat, amelyek alapján összehasonlítottuk a két technológiát.

Az ábrán pedig mindezt vizuálisan is követheti: piros vonallal jelöltük a fröccsöntés, zölddel pedig a vákuumöntés jellemzőit.

Kérdés maradt Önben bármelyik eljárással kapcsolatban?

Vagy épp sikerült minden kérdést tisztáznia magában, és az ajánlatkérés mellett döntött? Keressen minket bizalommal, és valósítsuk meg együtt az elképzeléseit!