Vákuumöntéssel történő gyártás – CALIBUR Fencing elektronika tartódobozok példája

Ha kíváncsi, mi történik a színfalak mögött, ez a cikk Önnek készült!

Belepillanthat a gyártási folyamat egyik legfontosabb lépésébe: amikor a gyártási költség alapján mérlegeljük, melyik technológiával a legkedvezőbb a termék elkészítése.

A számításokat egy konkrét eseten keresztül mutatjuk be, így kézzel foghatóvá válik az, amit eddig esetleg csak elképzelt.

Lássuk, mi történik pontosan!

CALIBUR Fencing elektronika doboz gyártása

A termék egy vívók számára kifejlesztett találat jelző elektronika, melynek műanyag burkolatát a RUN Plast Kft. gyártja immáron 2 éve vákuumöntéssel. A rendelések mennyisége 3 havonta 300 pár burkolat. Felülete selyemfényű, anyagában színezett fekete.

Vákuumöntés esetén a szerszám élettartam 25 öntés, de egy szerszám ára alacsony: 30.000 HUF. A darabár emellett viszonylag magasabb: 3.000 HUF – 10.000 HUF – között mozog a darabszám függvényében.

Fröccsöntés esetén a szerszám élettartam 100.000 öntés, viszont ennek ára 5.856.000 HUF. A darabárak viszont jóval kedvezőbben alakulnak: 320-920 HUF-ig mozog a darabszám függvényében.

Ebből a két komponensből tevődik össze a diagrammon látható darabszám-darabár függvény úgy, hogy a teljes költséget (öntvény ár + szerszámár) fajlagosítjuk a mennyiséggel.

A grafikonon is jól látható, hogy 3000 db-os szérianagyságig a fröccsöntés fajlagos darabára magasabb, mint vákuumöntés esetén. Ez a magas kezdeti szerszámköltséggel indokolható. Nagyobb darabszám esetén természetesen a fröccsöntés lesz a megfelelő választás.*

Konklúzió

Néhány ezer darabig a vákuumöntés a legköltséghatékonyabb technológia, ám ennél nagyobb mennyiségek esetén megéri beruházni egy fröccsöntő szerszámba.

*Természetesen az adott diagramm csak az ismertetett elektronika dobozra vonatkozik. A két függvény közötti metszéspont az alkatrész méretétől, komplexitásától és anyagától függően bármelyik irányba tolódhat.